Home Nieuws & Updates De 7 belangrijkste eigenschappen van duurzaam leiderschap

De 7 belangrijkste eigenschappen van duurzaam leiderschap

De 7 belangrijkste eigenschappen van duurzaam leiderschap 14 mei 2022Leave a comment

Ebbinge heeft samen met de Nyenrode Business University onderzoek gedaan naar wat de kwaliteiten zijn van duurzame  leiders, de toekomstige managers. Er zijn 28 interviews gehouden met representanten van dit nieuwe type leiderschap. Het gaat om private en publieke ondernemers die het verschil hebben gemaakt. De samenvatting is weergegeven in 7 kwaliteiten van Echt Leiderschap.

De zeven kwaliteiten van ‘Echte Leiders’:

 1. Zelfbewust
  Een leider heeft een goed zelfinzicht: wie ben je, wat doe, denk en voel je en wat heb je ervaren. Dit betekent dat hij niet alleen kennis heeft van zijn competenties, maar ook van zijn tekortkomingen. Volgens een van de geïnterviewden gaat duurzaam leiderschap juist over de vraag wie je bent als mens. ‘Geloof jij mensen, vertrouw jij in mensen; zit jij niet je eigen ego te projecteren op een heel bedrijf?’
 2. Verantwoordelijk
  Leiders mogen niet weglopen voor verantwoordelijkheid. Hier gaat het niet alleen om de verantwoordelijkheid voor het bedrijf, maar ook om de maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de omgeving waarin de leider zich bevindt. Echte leiders willen hun talenten inzetten om een positieve maatschappelijke impact te maken.
 3. Voordenkend
  Echte leiders hebben geen strategie, maar een eigen visie of toekomstdroom. Ze laten zich niet leiden door de waan van de dag of kleine tegenslagen, maar houden vast aan hun langetermijnvisie en weten mensen te enthousiasmeren voor hun visie. Tegelijkertijd, zo zegt een van de geïnterviewden, moet je wel open staan voor kritische geluiden.
 4. Vernieuwend
  Wie geen risico’s durft te nemen, verandert niets. Leiders beperken zich niet tot het onder controle houden van zaken, maar zijn veranderingsgezind en bereid de consequenties van hun handelen te dragen. Ze tonen lef en gaan tegen gangbare opvattingen in. ‘Innovatie is 75% tegengas overwinnen’, aldus een geïnterviewde.
 5. Verbindend
  Een leider is een bruggenbouwer die zowel binnen als buiten de organisaties relaties kan opbouwen. Dit vereist inlevingsvermogen en de bereidheid om je kwetsbaar op te stellen. Een goede leider deelt de successen en zorgt goed voor de mensen om hem heen.
 6. Koersvast
  Een koers uitstippelen en daar volledig voor gaan is een belangrijke eigenschap van duurzame leiders. Leiders laten zich niet te gemakkelijk verleiden om van hun visie af te wijken en stellen hun doel altijd boven het redden van hun eigen hachje.
 7. Impactvol
  Een leider wil iets nalaten en is intrinsiek gemotiveerd door het doel dat hij of zij voor ogen heeft. ‘Aan het eind van mijn leven wil ik het gevoel hebben: ik heb iets nagelaten, ik heb iets bereikt. Ik had een visie, een passie’, zo verantwoord een van de geïnterviewden deze kwaliteit.

De kern? Het gaat over echtheid; wie je bent, waar je voor staat en wat je wil realiseren, met duurzame impact.

Meer weten? Kijk eens op de site van Duurzaam Ondernemen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel ons!

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?